Verplichte 4G Smartphone


Reputatie 6
Badge +1
Nu is het zo dat Tele2 gebruikers verplicht zijn om een geschikte telefoon te gebruiken die op de lijst staat. Maar als ik het zo lees staat die mogelijkheid niet genoemd in de EU regels voor netneutraliteit. De gebruikers moeten volgens die regels alle vrijheid hebben een toestel te kiezen.
https://tweakers.net/nieuws/125565/acm-onderzoekt-of-voorwaarden-telecombedrijven-in-lijn-zijn-met-netneutraliteit.html

11 reacties

Reputatie 7
Badge +4
Ja, dat mogen ze maar het moet wel een toestel zijn waarvan je van hun netwerk gebruik kan maken. Ze bieden een 4G abonnement aan en mogen dan wel de eis stellen dat jouw hardware dat ondersteund. De 3g deal met tmobile zal een keer ophouden en als je dan geen correcte telefoon hebt doet jouw abonnement het niet meer, maar dat zal geen reden tot ontbinding worden omdat ze je een 4g abonnement verkopen.
Tele2 gebruikers zijn helemaal niets verplicht.
Ze zijn zelfs niet verplicht Tele2 te blijven gebruiken als ze dat niet kunnen met het toestel van hun keuze.
Tele 2 mag voorwaarden opstellen zoveel ze willen. Ze mogen zelfs mensen met 3G toestellen blokkeren omdat ze zelf geen 3G netwerk aanbieden en TMobile duurder is dan hun eigen 4G netwerk. Maar uiteindelijk ben je niks verplicht maar KIES je als klant zelf of je aan de voorwaarden die Tele2 stelt kunt of wilt voldoen, of je kiest voor de providers die geen lijst met toestellen opstellen omdat ze over netwerken beschikken die zowel 3 als 4G aankunnen.
Reputatie 7
Badge +4
Dat bedoel ik, ze geven deze voorwaarden bij het aangaan van het abonnement aan. De lijst van 4g toestellen is trouwens inclusief alle exoten die LTE band 20 en 7 ondersteunen. Ben benieuwd wat dat betekend voor VOLTE ondersteuning als tmobile eruit gaat.
Reputatie 6
Badge +1
Ik denk eerder dat Tele2 onder druk van de EU niet langer abonnementen kan verkopen als er toesteleisen worden gesteld. Als er een dekkend 4G netwerk is de fallback naar T-Mobile's 3G niet langer nodig. De tijd zal het leren...
Ik ben benieuwd wat ze doen met de steeds groeiende interesse van consumenten in Chinese toestellen. De cijfers liegen er niet om.
Ook al ondersteunen deze toestellen niet allemaal Volte er is een hele grote markt voor die zich blijft uitbreiden. Volte is noodzakelijk voor Tele2 maar of het opweegt tegen de prijs van deze toestellen?
Zeker nu de BKR een woordje mee komt spreken.
Ik denk dat er steeds meer sim only gebruikt gaat worden icm toestellen uit China
Reputatie 7
Badge +4
Een paar jaar geleden moest 4G ook gecertificeerd worden op toestellen. Inmiddels kun je zelfs een Iphone op 4G gebruiken zonder dat die operator is gecertificeerd. Tele2 heeft tot feb. Vorig jaar ook die status gehad. Inmiddels zijn ze volwaardig apple gecertificeerd en daarom konden ze Volte krijgen. Mijn vermoeden is dat Volte zodra er genoeg settings zijn gecertificeerd de chinese provisers het ook gewoon gaan activeren en dat het zo gemeengoed wordt. 2018 zal wel weer een boost geven..
Zeker maar het feit blijft dat Tele2 dat Volte bellen nu persé wil/moet doorduwen omdat ze van het voor hen te dure TMobile af willen. Nu kun je dat Volte natuurlijk overdreven gaan toejuichen en aanprijzen maar het is voir Tele2 een must. Andere providers bieden ook Volte maar bij hen staat het minder centraal.
Dit topic gaat ook helemaal niet over Volte maar over de vraag of je als provider van je klanten mag eisen dat ze een telefoon aanschaffen die geschikt is voor jouw netwerk.
Zolang klanten zelf aan die eis willen voldoen en er geen moeite mee hebben ok.
3G toestel klanten kunnen vanaf Februari al geen gebruik meer maken van Tele2 en mogen kiezen tussen vertrekken of een voorheschreven 4G toestel aanschaffen.
Het zal wettelijk wel toegestaan zijn maar elegant is het niet.
Feit is dat Tele2 wel eisen MOET stellen aan de toestellen omdat hun netwerk niet voor elk toestel geschikt is.
Maar de toestellen die voor Tele2 niet geschikt zijn , voldoen elders prima zodat je als klant zelf kiest of je aan de eisen van Tele2 toegeeft of overstapt.
Kortom klanten kiezen er zelf voor om aan eisen te voldoen.
Er zijn immers genoeg providers die je als klant vrij laten in je toestel keuze?
Zelf denken !
Reputatie 7
Badge +4
Als je unlimited data en bellen wilt voor 25 euro, dan heb je een 4G toestel nodig. 3G wordt nu al door alle providers afgebouwd, dus op termijn is het gewoon gemeengoed en gaan we in 2020 weer 5G kijken en zullen er ook weer andere toestellen nodig zijn. De ATF toestellen of de Kermit toestellen van de PTT doen het ook niet meer...
Als je dat wilt is het prima, maar elk 4G toestel is dan nog niet geschikt voor Tele2 . Dus heb je een ongeschikt toestel wat 4G aan kan maar geen Volte ondersteunt dan ben je bij Tele2 verplicht ander toestel aan te schaffen wil je zo'n unlimited abo.
Een goedkoop( nou ja goedkoop 25 euro is 25 euro ) abonnement heeft niets te maken met de eisen over geschikte toestellen.
Vraag is of zulke eisen en voorwaarden gesteld mogen worden.
En je kunt er natuurlijk van alles en nog wat bijhalen en de vraag die Raaf stelt omzeilen
Als de EU hier regels voor heeft dan heb je je daar gewoon aan te houden.
Reputatie 7
Badge +2
De artikel gaat over voorwaarden die in strijd gaan met net neutraliteit, wordt niks gezegd over het verplichten gebruiken van geschrikte apparatuur.

Bijna alle 4G telefoons die in Nederland verkocht worden zijn "4g-ready" voor tele2.

Imports is en risico, en telefoons uit China/India hebben bijna altjjd geen 800Mhz ondersteuning, daarme ben je plotseling je landelijk bereik kwijt.

Ik kan ook geen cdma telefoon uit Amerika meenemen en hopen dat het gaat werken.
Ok Rena duidelijk. Tele2 heeft inmiddels ook aangepast wat niet mocht dus is dat weer opgelost.
De Chinese toestellen echter blijken in de praktijk prima te werken. Worden steeds beter ook.
Las verschillende reviews op Tweakers waar de Chinese toestellen vergeleken werden met Iphones en een zeer goede beoordeling kregen. Je moet hier wel onderscheid maken tussen de toestelletjes van 89 euro en de wat duurdere merken.
Het is maar wat je wilt. Ook in China is onderscheid in prijzen.

Je kunt over dit soort zaken eindeloos doorblijven discussiëren.
Jij stelt : Bijna alle 4G telefoons in Nederland zijn 4G ready voor Tele2 maar dat wil dus zeggen dat er ook nog een aantal telefoons zijn die Tele2 afwijst.Wanneer je nou net zo'n toestel in huis hebt mag je dus geen abonnement nemen?
En dat allemaal om Volte!

Reageer