Kwetsbaarheid WiFi-netwerk (WPA-2)

  • 16 oktober 2017
  • 0 reacties
  • 9951 x bekeken

Reputatie 5
Dit weekend is bekend geworden dat de WPA2-beveiliging die je thuis (en op je mobiel) gebruikt voor de beveiliging van je wifi-verbinding niet meer als veilig mag worden verondersteld. Dit betekent in feite dat al je online communicatie (als je verbonden bent via wifi) in theorie inzichtelijk is voor (kwaadwillende) derden. De kwetsbaarheid betreft het zogenaamde ‘WPA2-protocol’, waardoor alle devices zoals smartphones, laptops etc. - ongeacht welk merk - kwetsbaar zijn.

Elke fabrikant, of het nu een laptop betreft of een smartphone, moet met een patch/fix komen om om het probleem te verhelpen, in afwachting daarvan kun je maatregelen nemen om de kans op misbruik te verkleinen.

Mocht je (thuis) wifi willen blijven gebruiken:
  1. Vermijd voorlopig het gebruik van openbare wifi-netwerken. Let dus op dat je laptop of smartphone niet automatisch contact zoekt met een (bekend) wifi-netwerk.
  2. Overweeg het gebruik van een VPN-dienst (voor thuis). Hierdoor versleutel je al je verkeer met de buitenwereld en ben je niet meer afhankelijk van je wifi-beveiliging. Voor meer informatie hierover kun je bijvoorbeeld dit artikel lezen: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/wat-is-vpn-en-hoe-veilig-is-deze-versleutelde-verbinding/
  3. Het is aanbevolen om je internetverkeer over je wifi zoveel mogelijk te versleutelen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je internetbrowser altijd gebruik maakt van de zogenaamde SSL-techniek. Dat doe je eenvoudig door een zogenaamde ‘plug-in’ in je browser te installeren, zoals ‘HTTPS everywhere’. Zie daarvoor: https://www.eff.org/https-everywhere
Mocht je meer informatie willen, het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft ook een statement geplaatst met betrekking tot dit nieuws.

Dit topic is gesloten. Maak een nieuw topic aan als je een vraag hebt.